POČETNA | MAPA SAJTA | KONTAKT    

 
 
Aktuelno O nama Programi Galerija Termini Kontakt

ORIJENTALNI PLES

Koreni orijentalnog (trbušnog) plesa sežu vekovima unazad i deo su kulture i folklora severne Afrike, Bliskog i Srednjeg Istoka, Indije, Grčke, Turske, Albanije, Bugarske i južne Srbije. Nasuprot laičkog mišljenja, da je orijentalni ples nastao kao ples konkubina koje bi njime zabavljale sultana, stoji istina da je on pre svega ples žena za žene, ritualni ples pri činu rađanja deteta, kada se žene okupljaju oko porodilje i igraju. Ovaj ples simboliše materinstvo, misteriju života, emocionalne reakcije kroz koje nova duša prolazi dolaženjem na svet. Takođe se smatra i plesom plodnosti koji se igrao u slavu Boginje Majke (Afrodita, Istar, Milita, Venera).

U orijentalnom plesu svaki izveden pokret ima svoju simboliku: oslobađanje je simbolisano pokretima ruku uz korišćenje vela (simbol ptice) i oštrim pokretima kukova; uravnoteženost i sklad sa prirodom simbolisani su kružnim pokretima stomaka. Takođe su i boje kostima kao i nakit simboličnog karaktera: crvena - instinktivno u čoveku, plava - duhovni razvoj, ljubičasta - jedinstvo ova dva principa. Dukati na kostimima podsećaju na nekadašnji običaj plaćanja plesačica bacanjem novčića na pod po kome plešu. U orijentalnom plesu zastupljeni su i predmeti, čak i životinje kojima se pripisuje magijski karakter: mač, sveća, štap, štit, zmija.

Dvadesetih godina 20. veka u Kairu se dešava presedan: orijentalni ples biva istrgnut iz porodičnog okruženja i prikazan u noćnim klubovima - počinje igra za novac.

Download zip arhive.

Copyright © 2012 Plesna škola You Dance. Sva prava zadržana